piątek, 14 kwietnia 2017

Babka majonezowa na budyniu waniliowym


  • 1,5 szkl. mąki pszennej ( typ 450)
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 5 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 8- 10 łyżek stołowych majonezu
  • 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
  • cukier puder lub lukier do dekoracji
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić. Żółtka ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ( aż masa zbieleje). Dodać majonez. Zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć z masą jajeczną. Na koniec do ciasta dodać i delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto wyłożyć do dowolnej formy z kominkiem. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180oC. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Wyjąć z foremki na kratkę. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz