niedziela, 9 kwietnia 2017

Babka piaskowa migdałowo - kawowa. Przepyszne ciasto, którego nie zapomnisz.


Jeśli macie apetyt na coś niecodziennego do kawy a nawet zamiast kawy... Polecam. Wymyśliłam, upiekłam, jadłam i mówię Wam, że warto :) Przepis jest prosty. Pieczenie szybkie. Składniki nie są wyszukane. Spróbujcie. Niezapominajka gotowa. Takie ciasto na wiosenny, słoneczny dzień...


  • 200g. masła
  • 100g. mąki pszennej typ 450
  • 100g.mąki ziemniaczanej
  • 150g. cukru
  • 4 jajka
  • 150g.cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • 4 łyżki rozpuszczalnej kawy + 2 łyżki goracej wody
  • masło do wysmarowania foremki i tarta bułka do wysypania
Miękkie masło rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać aromat migdałowy. Do masy dodawać kolejno po 1 jajku i ucierać. Dodać przesianą mąkę ( zwykłą i ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia. Odłożyć 6 łyżek ciasta a do pozostałego dodać rozpuszczoną kawę i wymieszać. Do wysmarowanej i wysypanej tarta bułka foremki wkładać ciasto ciemne. W kilku miejscach włożyć  po 1 łyżce jasne ciasto. Wyrównać wierzch. Piec w 180oC przez 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy gotowe ( patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy). Babkę można posypać cukrem pudrem lub oblać stopioną czekoladą. Smacznego


3 komentarze: