niedziela, 23 kwietnia 2017

Bitki z piersi indyka w sosie musztardowym z gorczycą i rozmarynem


Gdy nie macie pomysłu jak przygotować mięso z piersi indyka... Najlepiej szybko, jak najprościej ale też wykwintnie... Dzisiaj zapomnijmy o kotletach panierowanych, smażonych, stekach grillowanych czy porcjach gotowanych. Dzisiaj na nas czeka duszone, delikatne i aromatyczne danie z odrobiną pikanterii za sprawą ostrej musztardy i aromatu gałązki rozmarynu. Wszystkie smaki sosu połączy w jeden bukiet łyżka kremowego mascarpone. Polecam. 
  • 4 medaliony z piersi indyka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki nasion gorczycy
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • 200ml. wody
  • 2 łyżki mascarpone
Medaliony delikatnie rozbić dłonią. Przyprawić solą i mielonym pieprzem. Oprószyć mąką. Na głębokiej patelni rozgrzać masło. Zrumienić bitki z obu stron. Na patelnię dodać cebulę i chwilę razem podsmażyć. Każdy kawałek mięsa posmarować z wierzchu musztardą i posypać gorczycą. Można też użyć musztardę francuską, która ma w składzie całe nasiona gorczycy. Wlać wodę i dodać liść laurowy i igiełki rozmarynu. Dusić pod przykryciem na bardzo małym gazie około 30 minut. W razie potrzeby uzupełnić ilośc wody. Gdy mięso już będzie miękkie dodać do sosu mascarpone. Jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z ryżem, kaszą kuskus, pieczonymi ziemniakami czy pieczywem. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz