niedziela, 30 kwietnia 2017

Burak nie jest prostakiem wśród warzyw. Buraczki z kaparami i syropem klonowym oraz inne przepisy


Buraczki to moje ulubione warzywo. Można z nich stworzyć mnóstwo potraw, nie ograniczając się do tartych buraczków jako dodatek do obiadu. Burak jest niesamowity. Jest cennym warzywem, Dlaczego więc określenie "burak" w odniesieniu do człowieka oznacza kogoś tzw. bleee... ? Nie wiem...  Może dlatego, że to prosta i niewyszukana jarzyna ale na pewno burak to nie "prostak" w środowisku warzyw. Buraczki możemy przygotować na wiele sposobów. Na ostro ( z chrzanem), na kwaśno (w occie) i na słodko ( z miodem). Możemy zrobić z nich zakwas i barszcz. Z młodych roślin przyrządzić botwinkę lub chłodnik. Buraki można podawać na ciepło i zimno. A takie szaleństwa jak burgery lub ciasto buraczane jedliście? 
Poniżej kilka przepisów z wykorzystaniem buraków. Więcej znajdziecie w zakładce "warzywa" w prawej kolumnie na blogu. Zapraszam




Dzisiaj proponuję Wam prostą i jednocześnie bardzo oryginalną sałatkę z buraków. Ja ją przygotowałam do obiadu ale może tez służyć jako wspaniała przystawka z kromką chleba czy bagietką
  • 4 ugotowane buraki, obrane i pokrojone na duże kawałki
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz