wtorek, 11 kwietnia 2017

FIT Kiełbasa z indyka i wieprzowiny. Domowa biała kiełbasa - czy można ją zamrozić


Zgodnie z tradycją na wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. I nie da się ukryć, że właśnie wtedy smakuje ona najlepiej. Białą kiełbasę dodajemy do żuru i zupy chrzanowej oraz gotujemy i pieczemy... Przed Świętami kupujemy  białą kiełbasę często w ostatniej chwili, żeby była jak najświeższa. Tymczasem biała kiełbasa zamrożona nie traci wartości odżywczych i aromatu. Bezpiecznie przechowana w zamrażarce może trafić na nasz stół w wybranym przez nas momencie i cieszyć nas swoim smakiem. Jeśli przygotujemy kiełbasę własnoręcznie, mamy pewność że jest najwyższej jakości. A ten smak... jest nie do pobicia! Sukces kulinarny gwarantowany ! Polecam.


  • 1,5 kg. mielonego mięsa z uda indyka
  • 1,5 kg. mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 200 ml. przegotowanej zimnej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku roztarte
  • 4 łyżki otartego majeranku
  • 1 łyżka otartego cząbru
  • 4 łyżki gorczycy białej
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 5 ziaren angielskich utłuczonych
  • 10 ziaren jałowca utłuczonych
  • 1 łyżeczka nasion kolendry utłuczonych
  • 3 łyżki oleju do natłuszczenia wnętrza osłonek
  • 3 m. naturalnych osłonek do kiełbas (oczyszczone jelita wieprzowe)
Mielone mięso połączyć z przyprawami i dokładnie wyrobić. Włożyć do szklanego lub glinianego naczynia, przykryć lnianą ściereczka i wstawić na 2 -3  dni na dół do lodówki lub w inne  chłodne miejsce. Przed zrobieniem kiełbas należy jelita umyć i osuszyć. Przeciąć na 1 metrowe kawałki ( jeśli są długie).  Do każdej osłonki wlać łyżkę oleju i rozprowadzić go wewnątrz, przesuwając dłonią wzdłuż osłonki. Maszynkę do mięsa przygotować jak do mielenia tylko usunąć nożyk i sitko. Pod pierścień nałożyć końcówkę do kiełbas. Jelita nałożyć na końcówkę. Do maszynki nakładać mięso i wyciskać do osłonki formując kiełbasę. Najłatwiej to wykonać we dwie osoby. Jedna zajmuje się wkładaniem mięsa do maszynki a druga formuje zsuwającą się kiełbasę. Kiełbasa nie powinna być zbyt ściśle napełniona, bo może pęknąć w czasie gotowania. Każdą kiełbasę związać bawełnianą nicią. Zwinąć w krążki. Można uformować małe kiełbaski skręcając osłonkę. Świeżą kiełbasę można od razu gotować lub surową zamrozić. Krążek kiełbasy umieścić na płaskim talerzu lub tacy i włożyć do zamrażalnika. Potem można ją zdjąć z talerza i przełożyć do foliowego woreczka który szczelnie zamykamy i wkładamy z powrotem do zamrażalnika. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz