niedziela, 2 kwietnia 2017

Gryczane kotleciki ze szczypiorkiem


Bardzo lubię kaszę gryczaną. Jest smaczna, tania i do tego bardzo zdrowa. Kasza gryczana ma wysoką wartość odżywczą i właściwości lecznicze. Wzmacnia naczynia krwionośne i oczyszcza z toksyn. Poza tym wspaniale reguluje cały układ pokarmowy. Odkwasza organizm. Dzięki dużej ilości błonnika daje uczucie sytości na długo. Gryka należy do zbóż, które nie zawierają glutenu.i może być spożywana przez osoby chore na celiakię i na diecie bezglutenowej. 
Proponuję Wam przepis na kotleciki z kaszy gryczanej niepalonej ( tzw zielonej lub białej) która jest bardzo delikatna w smaku i na pewno przypadnie wszystkim do gustu. Dzieci często nie lubią smaku kaszy gryczanej palonej. Ten przepis zmieni ich podejście do tego produktu. Kotleciki można podawać z ulubionym sosem lub surówkami. Ja podałam je z jogurtem naturalnym posypane szczypiorkiem. Polecam,


  • 200g. suchej kaszy gryczanej niepalonej ( ugotowanej na sypko)
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub tapiokowej
  • sól. pieprz do smaku
  • 1 łyżka przyprawy bułgarskiej Czubrica
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny i szczypiorek do dekoracji
Kaszę ugotowana połączyć w misce z jajkami i mąką ziemniaczaną, dodać pokrojony szczypiorek oraz czubricę, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować małe kotleciki. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Kotleciki osuszyć na papierowym ręczniku. podawać z jogurtem i szczypiorkiem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz