poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Jak zrobić zakwas na żur


Do Świąt zostało kilka dni... akurat tyle, żeby zrobić własnoręcznie wspaniały, aromatyczny, smaczny i do tego super zdrowy zakwas z mąki żytniej. Zakwas posłuży do przygotowania Żuru na Wielkanoc. 
Potrzebny jest duży słoik lub gliniany garnek bo w czasie fermentacji roztwór zwiększa objętość i może nam "wykipieć" z małego naczynia.

  • 1/2 szklanki mąki żytniej grubomielonej (razowej)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
Mąkę rozetrzeć z gorącą wodą (ok 70-80oC). Dodać cukier. Zostawić na 24 godziny.

Następnego dnia dodać:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 szkl. ciepłej wody
  • kawałek prawdziwego ( nie farbowanego) razowego chleba
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
Przykryć słoik gazą ( żeby dochodziło powietrze) i zostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Kilka razy dziennie trzeba pomieszać. Po 3 dniach wyjąć skórkę od chleba i liść laurowy. Zakwas przelać do słoików z pokrywkami. Przechowywać w lodówce. Zakwas użyć do ugotowania wspaniałego Żuru. Przepis na Żur tutaj - klik  Smacznego. 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz