sobota, 15 kwietnia 2017

Wiosenny Czekoladowiec z morelami.



  • 2 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 80 g. pokrojonych suszonych moreli
  • polewa: z 1/2 tabliczki roztopionej czekolady i kilku łyżek słodkiej śmietanki ( lub gotowa polewa).

Wykonanie: Ubić jajka z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i kakao, olej, dżem i mleko. Delikatnie mieszać mikserem. Na koniec dodać pokrojone morele. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką foremki. Piec około 50 minut w temp. 180oC. Sprawdzić patyczkiem, czy gotowe. Po wystudzeniu posmarować polewą czekoladową.  Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz