wtorek, 2 maja 2017

Gulasz z serc z zielonym groszkiem



Dla osób, które unikają podrobów muszę powiedzieć że powinni się wyzbyć obaw. To danie absolutnie nie smakuje jak podroby a tym bardziej nie pachnie jakoś "dziwnie". Gulasz z serc ma zdecydowany ale przyjemny smak. Ma inną niż wszystkie znane mięsne potrawy strukturę. I za to lubię to danie. Dzięki dodatkom warzywnym i przyprawom gulasz ma wspaniały aromat i kolor. A sos doprawiony odrobiną mąki jest po prostu pyszny. Przekonałam Was? To zapraszam na obiad!


  • 4 serca wieprzowe
  • 100g. bardzo chudego boczku wędzonego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka ( korzeń)
  • 1 szkl. mrożonego groszku
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml. wody lub bulionu ( lub rosołu)
  • suszony tymianek
  • liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz, sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki
  • zielona pietruszka 
  • gałązki świeżego majeranku
Zaczynam od przygotowania serc. Należy je oczyścić z tłustych części, błon. Rozciąć i dokładnie wypłukać w środku. Serca pokroić w kostkę o boku około 2cm. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę też pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć boczek z cebulą. Dodać pokrojone serca i smażyć razem do zrumienienia mięsa. Następnie na patelnię dodać pokrojone warzywa oraz listek laurowy i ziele angielskie oraz suszony tymianek. Wlać bulion. Gotować na małym gazie pod przykryciem aż kawałki serc będą miękkie. Będzie to zależało od mięsa. Trwa to czasami dłużej niż 1 godzinę. Ale nie powinno to Was dziwić. Serca tak już mają :) Gdy wszystko będzie miękkie, na patelnię dodać mrożony groszek. Potrawę doprawić papryką, solą i pieprzem i oprószyć mąką żeby zagęścić sos. Przed podaniem gulasz posypać zieloną pietruszką i gałązkami świeżego majeranku. 

Do gulaszu proponuję ryż i wspaniałą sałatkę z buraków z syropem klonowym i kaparami. Przepis TUTAJ   Życzę Smacznego :)



1 komentarz: