niedziela, 21 maja 2017

Karobowa pasta z avocado i cieciorki o smaku czekolady


Jeśli lubicie niesamowite smaki to zapraszam po kolejny przepis. Z cieciorki i avocado robię różne pasty, zajrzyjcie TUTAJ PRZEPIS. Ale ta karobowa  pasta jest po prostu wyborna! Smakuje czekoladowo, chociaż nie zawiera czekolady ani cukru. Dzieci za nia po prosu przepadają. Jeśli macie w domu niejadka lub osobę unikajaca mięsa w diecie to ten przepis jest idealny. Dostarcza białko roślinne z cieciorki, dobre tłuszcze z avocado oraz witaminy i minerały. Karob czyli mączka chleba świętojańskiego nie zawiera kofeiny więc jest zalecana w diecie dzieci zamiast kakao. Nie jest alergizujący ( nie zawiewra teobrominy i kofeiny), nie zawiera glutenu. Karob jest bogaty w wapń ( prawie 2 razy więcej niż w kakao) I magnez. Zawiera prawie 7 razy mniej tłuszczu I około 30% mniej kalorii niż kakao. Poza tym ma własciwosci przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne. Warto zastąpić nim kakao w diecie. W smaku nie wyczujecie żadnej różnicy. Pastę można dosłodzić syropem klonowym lub miodem. Idealna na kanapki oraz do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka. Polecam.




  • 1 duże, dojrzałe avocado
  • 1 puszka cieciorki ( 400g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka proszku karobu
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
Avocado przekroić, wyjąć pestkę. Miąższ wyjąć łyżką i przełożyć do dzbanka miksera. Dodać odsączona cieciorkę z puszki, sok z cytryny, syrop i karob. Zmiksować. Pastę można użyć do smarowania kanapek, grzanek lub maczać w niej kawałki jabłka lub marchewki. Jeśli nie zjemy od razu całej porcji, to resztę przełożyć do słoika. Można przechować w lodówce 2 dni. 





2 komentarze:

  1. Uwielbiam karob, super przepis :) A słyszała Pani o maśle słonecznikowym? Może ma Pani jakiś przepis jak je zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne :) Następnym razem bedzie masełko z pestek słonecznika :)

    OdpowiedzUsuń