niedziela, 7 maja 2017

Pasta z avocado i cieciorki


Szybka pasta do chleba. zdrowa i smaczna. Dostarcza białko roślinne zawarte w nasionach cieciorki i dobre tłuszcze za sprawą avocado. Poza tym pasta ta jest bogata w błonnik pokarmowy i wiele witamin z grupy B, witaminę C,E oraz kwas foliowy. Jest bogata w wapń, potas i magnez. Pasta ta idealnie wpisuje się w jadłospis osób dbających o linię, sportowców oraz osób na diecie bezmięsnej i bezglutenowej. Polecam
  • 1 dojrzałe avocado
  • 1 puszka cieciorki ( 400g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek
  • świeży tymianek
Avocado przecinamy na pół i wybieramy miąższ łyżką. Wkładamy do pojemnika do miksowania i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby zachowało jasny kolor. Cieciorkę odsaczamy na sicie. Zachowujemy część wody z puszki, która dodamy do pasty, żeby nie była zbyt gęsta. Cieciorke dodajemy do pojemnika i miksujemy z avocado. Doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami. Pastę można przechować w lodówce w słoiku około 2 dni,  ale ręczę ze tak Wam zasmakuje, że zanim ją zjecie już przygotujecie składniki na kolejną porcję. Smacznego



1 komentarz: