sobota, 6 maja 2017

Zapiekany ryż z musem jabłkowym. Ciastko ryżowe z jabłkiem


Czy jest coś bardziej przyjemnego w majowy weekendowy dzień niż prosty, smaczny deser który możemy przygotować w każdej chwili? Potrzebujemy kilku składników. Ale te na pewno większość z nas ma je zawsze pod ręką. Ryż, jabłka, lub gotowy mus jabłkowy w słoiku, cukier, jajka i ewentualnie cynamon. Zachęcam do zrobienia tej zapiekanki. Jest pyszna!
  • 200g ryżu
  • 2 jajka
  • 400ml. musu jabłkowego ( rozgotowanych jabłek) 
  • 4 łyżki cukru brązowego trzcinowego
  • cynamon
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremki
 Ryż ugotować na sypko i wystudzić( każdy ma swój sposób, więc pomijam opis). Jajka ubić trzepaczką i wymieszać z ugotowanym ryżem. Foremkę wysmarować masłem. Włożyć połowę masy ryżowej. Na ryż wyłożyć mus jabłkowy. Możecie sami przygotować jabłka lub użyć produktu gotowego ze słoika. Jeśli lubimy cynamon, to teraz posypujemy go na warstwę jabłkową. Na wierzch wykładamy pozostały ryż, wyrównujemy wierzch zapiekanki i posypujemy cukrem. I to tyle pracy... Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC i pieczemy 50 minut ( ewentualnie trochę dłużej. Zależy to od piekarnika. zapiekanka powinna się lekko zrumienić tak jak na moich zdjęciach. Teraz wystarczy przygotować talerzyki i nakładać gorącą, aromatyczną, pyszną przekąskę. Można do niej podać gałkę lodów lub pokrojone owoce... Pycha! Wspaniałego słonecznego weekendu życzę. Dorota





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz