sobota, 24 czerwca 2017

Pasztet z selera, batatów i cieciorki z pomidorami



  • 800g selera (1 duża bulwa selera)
  • 500g batatów ( 1 duża bulwa)
  • 1 puszka cieciorki 400g. ( cieciorka po odsaczeniu ok.250g)
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • czubrica czerwona (1 łyżeczka)
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2 pomidory

Seler i batat obrać, pokroić w plastry i ugotować na parze. Cieciorkę odsaczyć z zalewy. Wszystkie składniki zmiksować, dodając jajka, płatki owsiane i przyprawy. Foremkę  ( u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę do foremki i wyrównać wierzch. Pomidory pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu. Posypać listkami tymianku. Piec 1 godzinę w 180oC. Pasztet smakuje idealnie na ciepło i zimno. Z dowolnym sosem oraz bez innych dodatków. Pasztet można zabrać do pracy jako zdrową przekąskę na lunch. Jest smaczny, zdrowy i sycący. Polecam :)



2 komentarze:

  1. Ale fajny! Może polubiłabym seler :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie Ci smakował :)

      Usuń