sobota, 10 czerwca 2017

Pieczona perliczka w soku jabłkowym z porzeczkami na tymiankowej kaszy kuskus





Dla większości jest to jeszcze smak nieodkryty. Ja spróbowałam i jestem zachwycona. Mięso perliczki przypomina delikatną dziczyznę. jest soczyste i kruche.  Mięso perliczki jest nie tylko smaczne ale też bardzo zdrowe. Jest prawie dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaka i ma cenne walory smakowe i odżywcze. Mało kto zapewne wie, że w ubiegłym stuleciach mięso perliczki było rarytasem i było podawane na dworskich przyjęciach. Mięso perliczki jest bogate w wapń, żelazo i potas. Zawiera witaminy B1, B2, E. Jest niskokaloryczne - 100g mięsa to 160 kcal. a przy tym jest bogate w pełnowartościowe białko. Idealnie wpisuje się w jadłospis osób odchudzających się, Osób uprawiających sport. 

Przepis na pieczona perliczkę w soku jabłkowym z porzeczkami dla 4 osób:
  • 1 perliczka ( waga około 1200g)
  • 2 łyżki masła (1 łyżka do posmarowania perliczki)
  • 1/2 szkl. soku jabłkowego
  • 1 szklanka porzeczek czerwonych (mrożonych)
  • pęczek tymianku
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 szkl. kaszy kuskus
  • gałazki tymianku
  • gorąca woda do kaszy kuskus
Perliczkę umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem ( od zewnątrz i w środku). Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Naczynie żaroodporne ( u mnie garnek rzymsk) Wysmarować masłem. Do wnętrza perliczki włożyć świeży tymianek. Związać nóżki ptaka. Resztę masła rozsmarować na skórce perliczki). Włożyć ptaka do naczynia. Wlać sok jabłkowy. Wsypać porzeczki. Naczynie zamknąć pokrywką i wstawić do piekarnika 190oC na około 50 minut. W czasie pieczenia kilka razy polewać perliczkę wytworzonym sosem. Następnie odkryć naczynie i zrumienić mięso pod górną grzałką piekarnika. Też polewać sosem, żeby mięso nie wyschło. Kaszę kuskus zalać gorącą wodą ( stosownie do przepisu na opakowaniu). Gdy kasza będzie gotowa, rozdrobnić ją widelcem i wyłożyć na półmisek. Na kaszy ułożyć perliczkę. Całość polać sosem powstałym przy pieczeniu mięsa i posypać świeżym tymiankiem. Taka potrawa wygląda elegancko i smakuje obłędnie. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz