niedziela, 11 czerwca 2017

Sernikowy Domek Baby Jagi i Słodkie Dzieciństwo





Sernikowy Domek Baby Jagi? Zawsze, kiedy tego zapragnę, bo...  wtedy budza sie we mnie słodkie wspomnienia z dzieciństwa.Czekają one na odpowiedni moment uśpione, wciśnięte w daleki zakamarek umysłu, mgliste i często rozmyte. Gdy przyjdzie ten konkretny impuls, który je budzi, wracają i rozkwitają pełnią szczęścia, zapachu i smaku. Macie też takie chwile?

  • 60 dkg. twarogu półtłustego ( 3 kostki)
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 k. masła
  • 1 żółtko ( mozna pominąć)
  • 4 op. herbatników petit beurre (36 sztuk)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • polewa czekoladowa
Miękkie masło zmiksować z żółtkiem i cukrem. Dodawać stopniowo twaróg i miksować na najwyższych obrotach. Ja użyłam blendera i funkcji turbo :) Poszło bardzo szybko. Masę twarożkową podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Na folii aluminiowej rozłożyć połowę ciastek w 6 rzędów po 3 ciastka. Ostrożnie wyłożyć na nie jasną masę twarożkową. Ciastka się rozsuwają, więc możemy poprosić o pomoc drugą osobę. Potem wygładzamy warstwę nożem zmoczonym w wodzie. Kładziemy znowu herbatniki. Teraz kolej na ciemną masę twarożkową. No i najtrudniejsza czynność. Teraz trzeba złożyć całość tak, żeby w przekroju wyszedł trójkąt. Znowu przyda się druga para rąk do pomocy. Unosimy jeden brzeg folii i przechylamy do środka tworząc jedną stronę daszku. Potem podobnie postępujemy z drugiej strony. Staramy się jak najdokładniej zlepić ze sobą ciastka. Całość zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Sernik jest najlepszy, gdy ciastka zmiękną. Na koniec oblewamy czekoladą. Kroimy ostrym nożem na plastry ok 1,5 - 2 cm. Sernik jest tak pyszny, że zjecie cały, zanim Baba Jaga nas dopadnie :) Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz