niedziela, 25 czerwca 2017

Tarta orkiszowa z pomidorami, oliwkami i serkiem ricotta


W taki dzień deszczowy jak dzisiaj, szary i smutny potrzebuję kolorowej smakowitości w postaci tarty z pomidorkami i oliwkami. Polecam ten przepis. Nie jest skomplikowany a składniki dostępne i tanie. Tarta jest pyszna i doskonale poprawia humor :)

ciasto na tartę:
  • 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 100 g. masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
wypełnienie tarty:
  • 200ml. kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • pomidorki koktailowe
  • oliwki
  • serek ricotta
  • sól, pieprz do smaku
  • listki tymianku
Wszystkie składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Następnie ciastem wyłożyć formę do tarty. Przykryć folią aluminiową i podpiec 15 minut w 190oC. Formę wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i od razu na ciasto nałożyć farsz. Ubić jajka ze śmietaną, solą i pieprzem. Wlać masę śmietankowo - jajeczną na podpieczony spód, Ułożyć przekrojone pomidorki koktailowe, oliwki i pokruszyć serek ricotta. Posypać listkami świeżego tymianku. Formę wstawić do piekarnika i piec około 40 minut,  aż wierzch tarty będzie smakowicie rumiany. Przed krojeniem tartę pozostawić kilka minut, żeby "odpoczęła". Smacznego



4 komentarze: