niedziela, 23 lipca 2017

Letnia, kolorowa zupa warzywna na rosole. Szybka zupa dla całej rodziny



Lato to czas na korzystanie z wartościowych jarzyn, których jest teraz pod dostatkiem... Warzywa są zdrowe i jest ich duży wybór, więc każdy może dostać to, co lubi najbardziej. Kapusta, kalafiory, brokuły, groch, bób, fasolka szparagowa, buraki, marchew, kalarepa, pory, pietruszka, koper, papryka... Można długo jeszcze wyliczać, takie smakowite kolorowe, pachnące i pełne witamin i sładników odżywczych.   
Zupę warzywną można ugotować na bulionie warzywnym, ale trzeba ją wtedy wzbogacić łyżką wartościowego tłuszczu ( masła lub oliwy). Można też wykorzystać rosół, który mamy już ugotowany. Na rosole zupa warzywna ma bogaty smak i aromat. Koniecznie posypcie zupę zielona pietruszką lub koprem. Zupę można też doprawić śmietaną. Jak kto woli :) Smacznego

  • 2 l. rosołu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka ( korzeń)
  • 2 ziemniaki
  • 1mały kalafior
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 szkl. łuskanego groszku
  • zielona pietruszka, gałązki kopru
Do gorącego rosołu dodać pokrojone warzywa. Gotować około 10 - 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zielona pietruszką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz