niedziela, 13 sierpnia 2017

Danie FIT podkręcające metabolizm. Medaliony z indyka z imbirem i miętą w sosie pomidorowym z groszkiem



Jeśli macie zwykłe produkty a ochotę na danie całkiem inne niż dotychczas to zapraszam dzisiaj do mojej kuchni. Wybierając rodzaj mięsa, kierujemy się naszymi upodobaniami smakowymi, zaleceniami dietetycznymi i własną wiedzą. Zapewne schabowy w panierce smakuje wybornie, ale nie jest to danie, które możemy bezkarnie jadać codziennie. Zostawmy go na szczególne okazje a na codzienny obiad wybierzmy mięso jasne, o małej zawartości tłuszczu a dużej białka. Białe mięso drobiowe jest idealne. Kurczak jednak ustępuje w tej kwestii indykowi, który ma bardziej wartościowe mięso i o wiele zdrowsze. Kupiłam medaliony z piersi indyka i postanowiłam je przygotować trochę inaczej niż dotychczas. Lubię sos pomidorowy ( mam ekologiczny z własnych pomidorów) więc go wykorzystam. Mam też mrożony groszek zielony z własnej działki. Zrywam kilka gałązek mięty, która rośnie w doniczkach na balkonie. Przygotowuję imbir i cytrynę. Danie doprawię miodem, pieprzem i solą na koniec gotowania.


  • 4 medaliony z piersi indyka
  • 2 szkl. sosu pomidorowego
  • 1/2 szkl. groszku mrożonego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz mielony
  • listki miety i plasterki cytryny do dekoracji
Na głębokiej patelni rozgrzewam olej. Kładę plastry indyka i obsmażam szybko z obu stron. Mięso zalewam sosem pomidorowym i dodaję imbir, paprykę. miód, sok z cytryny i miętę. Patelnię przykrywam i duszę mięso 10 minut na małym gazie. Dodaję groszek mrożony i duszę jeszcze około 3 minut. Teraz doprawiam potrawę pieprzem i ewentualnie dosalam. Podaję przybrane plasterkami cytryny i listkami mięty. Danie jest smaczne, szybkie i zdrowe. Dostarcza pełnowartosciowego białka z mięsa indyka i białak roslinnego z groszku. Zawiera też przyprawy pobudzające metabolizm - imbir, pieprz i paprykę. Sos pomidorowy jest bogaty w potas i sód oraz antyoksydanty. Tak przygotowane mięso można podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami a nawet z chlebem. Dzieki czemu uzupełnimy go w weglowodany. Polecam i życzę smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz